Mainoksesi tähän?

Lisätietoja

Sisäkissa – parhaat vinkit virikkeisiin ja hyvinvointiin

Sisäkissat elävät turvallista ja pitkää elämää, mutta niiden hyvinvointi vaatii erityistä huomiota. Luonnostaan utelias ja saalistusvietin omaava eläin voi helposti tylsistyä, jos ympäristö ei tarjoa tarpeeksi virikkeitä. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä sisäkissan viihtyvyyden, terveyden ja aktiivisuuden tukemiseen.

Kissa

Miksi sisäkissa tarvitsee virikkeitä?

Vaikka sisäkissa ei joudu kohtaamaan ulkomaailman vaaroja, kuten liikennettä tai muita eläimiä, se tarvitsee mahdollisuuksia toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan. Tylsistyminen voi johtaa:

  • Ylipainoon
  • Masentuneeseen tai apaattiseen käytökseen
  • Ylivilkkauteen öisin
  • Ei-toivottuun käyttäytymiseen, kuten huonekalujen raapimiseen tai liialliseen naukumiseen

Vinkit sisäkissan virikkeellistämiseen

1. Kiipeilypuut ja tasot
Kissat rakastavat korkeita paikkoja. Ikkunan eteen sijoitettu raapimapuu tai hylly antaa mahdollisuuden tarkkailla ympäristöä ja levätä turvallisesti.

2. Päivittäinen leikkihetki
Varaa päivittäin aikaa kissan kanssa leikkimiseen. Hiemankin saalistuskäytöstä matkiva leikki (esim. höyhenkeppi tai narulelu) aktivoi kissaa sekä fyysisesti että henkisesti.

3. Ruokinta haasteena
Sen sijaan että tarjoat ruoan kupista, voit hyödyntää ruokintapalloja, aktivointileluja tai piilottaa nappuloita ympäri asuntoa. Kissan on silloin ”metsästettävä” ruokansa.

4. Ikkunavirikkeet
Avaa verhoja ja sijoita kiipeilypaikka tai pehmuste ikkunan viereen. Ulkomaailman seuraaminen on kissalle viihdyttävää ja antaa vaihtelua päivään.

5. Vaihda leluja säännöllisesti
Kissat kyllästyvät nopeasti samoihin virikkeisiin. Pidä osa leluista piilossa ja vaihda tarjontaa viikoittain.

6. Kissanvaljaat ja ulkoilu
Jos kissa suostuu valjaisiin, voi rauhallinen ulkoilu valvotusti tarjota uusia hajuja ja kokemuksia. Aloita harjoittelu sisällä ja etene varoen.

7. Kissakaveri?
Joillekin kissoille toinen kissa voi tarjota seuraa ja virikettä, mutta tämä riippuu täysin yksilöstä. On tärkeää totuttaa kissat toisiinsa oikein.

Turvallisuus sisäkodissa

  • Sulje ikkunat tai käytä kissaverkkoja
  • Varmista, ettei kissa pääse myrkyllisiin kasveihin tai puhdistusaineisiin
  • Piilota helposti nieltäviä pieniä esineitä
  • Sulje kaapit ja kodinkoneiden luukut

Miten tietää, viihtyykö sisäkissa?

Hyvinvoiva sisäkissa on aktiivinen, syö ja nukkuu normaalisti, ja käyttää virikkeitä uteliaasti. Jos kissa vaikuttaa vetäytyvältä, ei leiki tai muuttuu äreäksi, on hyvä arvioida, tarjoaako ympäristö tarpeeksi virikkeitä ja turvaa.

Yhteenveto

Sisäkissa voi elää täysipainoista ja onnellista elämää, kunhan sen tarpeet huomioidaan arjessa. Virikkeet, leikki ja turvallinen ympäristö ovat avainasemassa kissan hyvinvoinnin kannalta. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus kissan elämänlaatuun.

Vinkit kissojen korvapunkkien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn!